Acupunctuur

Er is inmiddels veel informatie beschikbaar over acupunctuur bij dieren, zie bijvoorbeeld de site van onze beroepsvereniging  de S.N.V.A. (http://www.acupunctuurbijdieren.nl)

In het kort wat losse ideeën van mij over acupunctuur::

Acupunctuur gaat over ‘beweging’: het herstellen van de normale beweging van de energie- en vloeistoffen-stroom van het lichaam, herstel van Yin en Yang.

Een prachtige metafoor van Yan Schroën (http://www.yanschroen.com): Het effect van acupunctuur op het lichaam wordt wel eens vergeleken met een zwerm vogels of een school vissen die zonder een duidelijk voor ons als toeschouwer aanwijsbare oorzaak allemaal gelijktijdig van richting veranderen.

Het lijkt er op dat in het lichaam door de juiste locatie van een acupunctuur naald  ook een soort verandering van richting dus beweging plaatsvindt, met als resultaat een nieuwe balans in dat lichaam, of eigenlijk: het herstel van de balans.

In het westen zoeken we altijd weer naar de manier waarop iets wetenschappelijk bewezen kan worden. Er is in onderzoek aangetoond dat in het lichaam tussen de huid en spieren een electro-magnetisch veld aanwezig is en dat dit veld per localisatie variëren kan. Deze verschillen blijken grotendeels overeen te komen met de locaties al eeuwen geleden door de Chinezen aangewezen als acupunctuurpunten op meridianen die over het lichaam verspreid liggen. Het blijkt dat bij het aanprikken van deze punten dat dit veld verandert en er een soort stroompje door het lichaam gaat lopen dat in lijkt te werken op het neuro-endocrine systeem van het lichaam. Er vindt dus letterlijk beweging plaats in dat lichaam en door deze beweging verandering en herstel van de balans.

We kunnen nog lang niet alles verklaren, maar dat kan ook in de westerse geneeskunst nog niet, maar we beginnen al wel een tipje van de sluier op te lichten en te begrijpen waaraan deze Chinese geneeskunst al ruim 3000 jaar zijn bestaansrecht ontleend.

 

 

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.